Opstapweekend Don Boscohuis 20-21 sept 2008

Schatzoeken.

….. was het thema wat in de uitnodigingsbrief naar de Opstappers stond.
Op zoek naar de schat in jezelf, was wat de leiding  voor ogen had.
Om deze twee interpretaties van het thema samen te laten komen, was enige voorbereiding nodig.
Zaterdagochtend 10.00 uur vertrokken 11 jongeren met hun “opstapouders” en pastor Rita naar het Don Boscohuis in Voorburg om daar naar schatten te gaan zoeken.
Na een warme ontvangst door Moni, voor wie dit de allerlaatste groep in het Don Boscohuis was en het uitzoeken van een goede slaapplek, was het tijd voor het eerste spel: Speed-daten!

Iedereen kreeg 2 minuten om dmv gerichte vragen zoveel mogelijk van een ander te weten te komen en deze indruk van een ander met 1 of 2 steekwoorden op een sticker te zetten en bij de naam van die persoon te plakken.
Hierna werd er gewisseld en kreeg ieder een andere gesprekspartner.
De bedoeling was om in een korte tijd veel van elkaar te weten te komen en opvallende eigenschappen van de ander er uit te lichten.
Dit leidde tot en aantal leuke ontdekkingen over onverwachte eigenschappen van mensen die je al een hele tijd dacht te kennen.

Na de lunch werd het tijd voor het echte speurwerk. Er was een fotospeurtocht door Voorburg uitgezet met een aantal vragen en een creatieve opdracht.
In vier teams werden de jongeren er opuit gestuurd om zo snel mogelijk op zoek te gaan en ook iets mee te nemen wat voor hen een schat symboliseerde. Hiervoor kreeg iedereen een rugzak mee.


Voor de leiding brak een paar uur rust aan.

Het eerste team was na goed anderhalf uur weer terug. De laatsten waren na twee en een half uur weer thuis.
Met spanning werd de uitslag tegemoet gezien.
Iedereen werd beloond met een schatkistje  voor in de rugzak en de winnaars Aileen, Arlinda en Sheldon werden extra beloond met een Surprise-ei. Zij hadden de snelste tijd en een heel creatieve invulling aan hun opdracht gegeven.

Na het avondeten en de meditatie onder leiding van Ineke en Centina werd het avondprogramma aangepast aangezien er dit weekend de Vlietdagen in Leidschendam-Voorburg plaatsvonden en een verlichte botentocht achter het Don Boscohuis langstrok.
Daar wilden we niet veel van missen!

Na dit extraatje was het tijd om kennis te maken met Izaak, een oude jood uit Krakau.
Izaak, die van een stem in zijn dromen de opdracht krijgt om op zoek te gaan naar een schat onder de brug van het koninklijk paleis in Warschau.
Na enige omzwervingen komt hij daar aan en krijgt van de kapitein van de wacht te horen dat hij stom bezig is, want de kapitein had juist in een droom gehoord dat de schat onder de oven van ene Izaak in Krakau begraven lag, maar hij had geen zin om daar moeite voor te doen.
Izaak gaat dus terug naar huis en vindt onder zijn oven de schat en is een rijk man.
Moraal van het verhaal: “Soms maakt een mens een verre reis op zoek naar geluk, om te ontdekken dat het dichtbij is.”
Aan het eind van deze avond werd het spel van de Lama’s gespeeld en hebben we een schat aan acteertalenten ontdekt.

Zondagochtend 9.00 uur: voor de jongeren thee met beschuit op bed.
Dit als goedmakertje voor de zeer vroege ochtendgymnastiek van het jaar ervoor.
Maar hierdoor komt het programma wat traag op gang.

Om 10.30uur vind de viering in de kapel plaats onder leiding van pastor Rita.
In de viering ontsteken we als symbool van onze diversiteit gekleurde kaarsje. Pastor Rita hield ons voor dat in ieder van ons iets moois schuilt en dat je trots mag zijn op je schatten. Dat we allemaal een ander talent hebben en dat de een niet voor de ander onderdoet.
Dat we God kunnen ervaren door open te staan voor elkaar.

Het was een intieme en indrukwekkende viering.

Als uitwerking hiervan hebben we opgeschreven wat we dit weekend als schat in onszelf ontdekt hebben. Deze brieven zijn in een fles gestopt en deze zullen we als schat begraven ergens in Ommoord.
De rugzakjes werden verder gevuld met een spiegel om de schat in je ogen te kunnen ontdekken en het vel met daarop de indrukken die een ander van je had gekregen.

De laatste uren van het weekend vlogen om. Na de lunch werd er opgeruimd en  rond 15.00 verlieten wij, uitgezwaaid door Moni, het Don Boscohuis voor de allerlaatste keer.

Het Don Boscohuis was een bijzondere huis, waar volgens pastor Rita altijd de zon lijkt te schijnen en waaraan we met veel plezier terug zullen denken.
Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van deze plek in de hoop dat er weer een nieuw huis zal komen waar we met de groepen inspirerende weekenden kunnen houden.

Zondag 28 september, 11.00 uur
We brengen ons weekendthema terug in Open Hof.
De kaarsjes die we tijdens de viering in het Don Boscohuis hebben ontstoken zijn meegenomen en worden in Open Hof weer aangestoken. En als symbool van de schat in onszelf en onze veelkleurigheid, steken we allemaal een kaars met een andere kleur aan.

Het was een zeer geslaagd weekend!
De “opstapouders” Centina en Ineke, Els en Frank, Nienke en Gerard en pastor Rita

Klik hier om nog meer foto's te bekijken.